ellipse

ABB: ‘Jonge Balie Amsterdam: (Il)legale Muziek in het Concertgebouw’

Plusone logo filled green

ABB: ‘Jonge Balie Amsterdam: (Il)legale Muziek in het Concertgebouw’

(Il)legale Muziek in het Concertgebouw

Op 12 maart jl. vond het evenement (Il)legal Tracks plaats in de sfeervolle Koorzaal van het Concertgebouw. De met donker fluweel aangeklede zaal gaf een intiem ‘jazzy’ gevoel waardoor de sfeer vanaf minuut één uitermate goed was. De titel van het evenement was een knipoog naar de (legale) Tracks avonden die eveneens in de Koorzaal plaatsvinden. Deze avond stond daarentegen in het thema van de illegale aspecten van muziek.

De Jonge Balie organiseerde de avond in samenwerking met Concertvrienden/ next. Door drie gespecialiseerde advocaten – Lars Bakers, Rob van Dongen en Bjorn Schipper – werd gedurende de avond ingezoomd op de diverse intellectuele eigendomsrechten die verband houden met de creatie en opvoering van muziek. De sprekers werden afgewisseld door het fenomenale Bart Wirtz jazz-trio, dat niet alleen de muzikale invulling van de avond voor zijn rekening nam maar ook vanuit hun gezichtspunt een toelichting gaf op de juridische kant van de muziek business. Voorzitter van de avond was de immer energieke en cultureel actieve schrijver Maurice Seleky. Nu de avond zelf: als eerste spreker schetste Lars Bakers het kader met IE-rechten en haalde – muzikaal ondersteund door Bart Wirtz en zijn trio – enkele tot de verbeelding sprekende voorbeelden aan. Na een muzikale reis door de tijd van het Bart Wirtz trio en een korte pauze was Rob van Dongen als tweede aan het woord. Hij richtte zich met name op de auteursrechtelijke aspecten van de muziekindustrie. Ook Rob zag zich daarbij ondersteund door de drie talentvolle muzikanten.

Na een muzikaal intermezzo en een toelichting van het Bart Wirtz trio was het de beurt aan de derde spreker Bjorn Schipper. Hij startte met een bekend voorbeeld van een voor de rechter uitgevochten auteursrechtelijke zaak. Verder vertelde hij onder meer over naburige rechten en in het oog springende recente ontwikkelingen op het gebied van recht en muziek. Het Bart Wirtz trio sloot de avond gepast af met fantastische muziek, waarna de aanwezigen onder het genot van een borrel nog rustig konden napraten over de avond.

Lees hier het gehele artikel van Amsterdams Balie Bulletin.

more insights

View all