
Advocaat van de Nacht: ‘ADE, een zwart-gele rollercoaster’
Tweemaandelijks schrijft Bjorn Schipper een column voor Clublife EDM Magazine waarin hij als ‘Advocaat van de nacht’ tips and tricks & do’s and don’ts geeft over alles wat te maken heeft met de dance-industrie. Check zijn achttiende column hieronder of ga naar Clublife Magazine.
Een zwart-gele rollercoaster
Okay, nog een keertje dan. Laten we nog een keer terugkijken op het afgelopen Amsterdam Dance Event (ADE). Een klein verslag van ‘mijn’ ADE 2015. Waar hang je als muziekadvocaat op ADE allemaal uit? Een kleine greep.
Maar eerst een disclaimer. Al mijn vooraf bedachte wilde plannen over de events en DJ’s die ik zeker zou gaan checken, en welke interessante panels ik zou gaan bijwonen, verdwijnen helaas vaak als sneeuw voor de zon. De waan van de dag schreeuwt om mijn aandacht, zeker op en rondom ADE. Events die nog snel even hulp nodig hebben, artiesten en agencies die tussen alle bedrijven door met spoed geadviseerd moeten worden.
Dit jaar ben ik op dinsdagavond vol goede moed begonnen, fris en fruitig. Eerst een persoonlijk etentje met mensen van events met wie ik veel samenwerk en dan snel mijn badje en polsbandje opgehaald in de Brakke Grond. Het ADE openingsdebat laten schieten voor de ‘openingsborrel’ bij David Lewis. Daar al ontzettend veel bekenden gezien en gesproken. Die nacht voor de eerste maal op de fiets de stad doorkruist.
Woensdag dan echt de eerste ADE dag. En meteen volle bak omdat ik gevraagd was deel te nemen aan het panel van 12.30 uur, getiteld ‘Best Practice – Papers Please! Contracts: When, Why, How Much’. Onder leiding van Jonty Scruff samen met aantal Amerikaanse entertainment big shots aan een volle zaal in The Dylan uitgelegd wat wel en niet belangrijk is bij het sluiten van muziekcontracten. Mark Quail, advocaat van Richie Hawtin, en Ed Shapiro, advocaat van Kaskade en Eric Prydz, drukten het publiek op het hart dat het vooral ook om het grotere plaatje moet gaan, en niet alleen om percentages en kleine lettertjes in de contracten. Waar wil je als artiest heen en hoe denk je daar te kunnen komen?
In de middag op en neer gependeld tussen The Dylan en Felix Meritis en wat persoonlijke afspraken gehad. Daarna vroeg in de avond aangeschoven voor de DJ Cook Off in Keizer Culinair, de inmiddels befaamde kookwedstrijd tussen DJ’s. En wederom het bewijs dat draaikunst niet ver van kookkunst af ligt. Onder de koks streden Carl Cox, Shinedoe, 2000 and One, Joseph Capriati, Rebekah en Kölsch om de eer. De jury, bestaande uit Paul Oakenfold, Seth Troxler en Dave Clarke, riepen Kölsch met zijn gerecht uit tot winnaar, net als vorig jaar. Aan mijn technoheld Carl Cox nog wel gevraagd waarom hij niet op drie fornuizen tegelijk aan het koken was. Ik kreeg een bulderende lach als antwoord. De avond afgesloten in Feijoja met een biertje bij SoHaSo van Nuno Dos Santos en de Spinnin’ borrel in AIR.
Donderdag stond vooral in het teken van een presentatie die ik moest geven aan een groep jonge advocaten ‘van morgen’. Namens ADE heb ik hen een inkijk gegeven in de juridische aspecten van ADE in al haar facetten, inclusief voorproefje van mijn eigen panel van vrijdag over sampling. Daarbij met behulp van een klassieke uitvoering van ‘The Bells’ meteen ook een muzikale brug geslagen met het gesprek met Jeff Mills dat zij direct na mijn praatje zouden gaan bijwonen. In de avond een drankje gedaan op de borrels van de fiscalisten Grey Men in Suzy Wong en ID&T in AIR. Op die laatste borrel liep ik natuurlijk ook EDM Clublife Magazine tegen het lijf . In de nachtelijke uurtjes genoten van Motor City Drum Ensemble op Dekmantel. De liefde voor muziek is groot!
Vrijdag als moderator vroeg aan de bak met mijn eigen panel in Felix Meritis over sampling en hoe de clearance van samples eenvoudiger te maken. Hiervoor had ik zelf drie entertainment lawyers uit New York en Londen uitgenodigd. Aan de hand van beruchte sampling cases – Biz Markie, The Verve, NWA/Bridgeport en Kraftwerk – gediscussieerd over alternatieve oplossingen, zoals een universele database, het sample amnesty van EMI en ‘mijn’ sample fee calculator. Sampling is geen diefstal maar kunst, en dat onderstreept met het optreden van Roy Ayers op Dekmantel Festival afgelopen zomer. In de middag meetings gedaan met buitenlandse entertainment lawyers en daarna de boekpresentatie van ‘This is my church’ van Rutger Geerling in AIR bijgewoond. Met 50 zakelijke relaties lekker gegeten en daarna de nacht ingedoken voor de all-nighter van veelvraat Seth Troxler in Closure.
Zaterdag mijn oudste dochter meegenomen naar ADE Next. Begonnen met een verjaardagsfeestje in de inmiddels befaamde Mary Go Wild Store met dito Rave Kelder op de Zeedijk. De eerste platen van Tommie Sunshine gehoord en daarna door naar Felix Meritis, voor een Q&A met Oliver Heldens. Daarna om 16.00 uur als moderator een panel geleid, getiteld ‘Your Music Is Serious Business. Act Like It!’. De experts in het panel vertelden over de zakelijke aspecten van het verloop van een carrière van zolderkamer tot de vetste podia. Wat komt er allemaal kijken bij muziekrechten, administratie, fiscaliteit en verzekeringen? No Risk-verzekeringsexpert Maarten van Denderen kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde hoe hij Doutzen Kroes uit Madison Square Garden in New York zou redden indien zij van een DJ een koptelefoon naar haar hoofd geslingerd zou hebben gekregen.
De zondag kon ik het niet laten om nog een keer mijn oordoppen in te doen. Zo heb ik op de beats van San Proper toch nog even de herfstzon zien zakken bij ZeeZout in Undercurrent.
ADE 2015, een zwart-gele rollercoaster.
more insights
ADE: The People Behind The Scenes
Honored to be involved in ADE’s campaign this year. The portrait of Bjorn Schipper is a part of the ADE ’22 photoshoot by Krijn van Noordwijk. The series portrays the people that keep our scene alive and push our industry forward, and represent the entire range of electronic music.
19 October 2022
ReadInvesteringen zolderkamerproducers verdienen óók bescherming
In Muziekwereld 2017-4 schreef ik over de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg in de langslepende kwestie van *deejay*, producer en artiest Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. In het hoger beroep heeft het Gerechtshof eind 2019 een voor de Nederlandse muziekindustrie belangrijke uitspraak gedaan. In deze bijdrage voor *Muziekwereld* ga ik vooral in op de overwegingen van het Hof over het naburige recht van fonogrammenproducenten in relatie tot zogeheten ‘zolderkamerproducers’: artiesten/producers die hun tracks vooral ‘thuis’ in een eigen studio en/of met eigen instrumenten, apparatuur en/of software maken. Uit de uitspraak van het Hof blijkt verder dat het op 1 juli 2015 ingevoerde auteurscontractenrecht onder bepaalde omstandigheden reflexwerking kan hebben en tevens van toepassing kan zijn op overeenkomsten die strikt genomen géén exploitatieovereenkomst zijn.
09 June 2022
ReadNabuurrechtelijke erkenning voor zolderkamer producers
Op 17 december 2021 deed de Hoge Raad uitspraak in de langslepende zaak van DJ, artiest en muziekproducer Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. De uitvoerig gemotiveerde beslissingen van de rechtbank uit 2017 en het hof uit 2019 houden de Nederlandse muzieksector nog steeds bezig. Daar komt nu het arrest van de Hoge Raad bij. Ons hoogste rechtscollege overweegt dat het hof – in navolging van de rechtbank – op terechte gronden geoordeeld heeft dat Martin Garrix nabuurrechtelijk als fonogrammenproducent van zijn muziekopnamen moet worden beschouwd. Niettemin vernietigt de Hoge Raad de uitspraak van het hof vanwege onjuiste toepassing van het auteurscontractenrecht bij de beoordeling van de royaltybepalingen en eenzijdige verlengingsbedingen in de management- en productieovereenkomsten tussen partijen en het niet in behandeling nemen van Garrix’ (subsidiaire) vordering gebaseerd op de algemene redelijkheid en billijkheid.
01 January 2022
ReadDe zoete wraak van La Swift
In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij de inhoud van titelexclusiviteit in de vorm van heropnameclausules in artiesten- en platencontracten. De aan- leiding is een rel van heb ik jou daar tussen wereldster Taylor Swift (‘La Swift’) en haar voormalige manager en platenbaas. Deze rel kreeg in het afgelopen jaar veel aandacht in de media1 en laat stiekem zien dat (ook) de inhoud van een artiesten- of platencontract de carrière van een artiest kan maken of breken.
01 October 2021
Read