
Advocaat van de Nacht: ‘Eventconcepten zijn gouden eieren’
09 September 2015
contact us - contact us -
Advocaat van de Nacht: ‘Eventconcepten zijn gouden eieren’
Tweemaandelijks schrijft Bjorn Schipper een column voor Clublife EDM Magazine waarin hij als ‘Advocaat van de nacht’ tips and tricks & do’s and don’ts geeft over alles wat te maken heeft met de dance-industrie. Check zijn zestiende column hieronder of ga naar Clublife Magazine.
Eventconcepten: gouden eieren
DJ’s zijn over het algemeen drukke baasjes. Om met een open deur te beginnen: ze draaien op feestjes. En wil je als DJ in bepaalde scenes een beetje credible zijn, zul je ook muziek moeten kunnen produceren. Desnoods met behulp van een ghostwriter, dat weet toch verder niemand (behalve ik, maar ik heb dan ook een beroepsgeheim).
Er zijn ook DJ’s die een eigen platenlabel of publishing company opzetten. Dit is aantrekkelijk als je om je heen muzikaal talent verzamelt dat een creatieve bijdrage levert aan producties of eigen producties aanbrengt. Bijvoorbeeld Tom Trago met zijn label Voyage Direct of Nuno Dos Santos met zijn Something Is Happening Somewhere. De overtreffende trap is voor de DJ’s die ook nog tijd en ruimte vinden om hun eigen boekings- en/of managementagency op te zetten. Op die manier kunnen zij – naast zichzelf – een heel roster aan artiesten aanbieden en begeleiden. Zo is Tom Trago dit jaar zijn eigen Voyage Select agency begonnen.
Nog niet druk genoeg? Ga dan je eigen feestjes geven. Naast draaien en muziek maken, zijn er natuurlijk vele DJ’s die direct of indirect betrokken zijn bij het organiseren van feestjes. En feestjes worden events, en events worden festivals. Voor je het weet ligt de wereld ook in dat opzicht aan je voeten. Joost van Bellen en de jongens van Dekmantel Soundsystem kunnen er over meepraten.
Wat begint als iets met vrienden en gelijkgestemde muziekliefhebbers, kan dus uitgroeien tot een prachtig monster. Als iets ons de recente overnames door SFX heeft geleerd, is het dat eventconcepten de gouden eieren van organisatoren zijn. Het concept en de branding van een event genereren waardevolle goodwill die, bijvoorbeeld bij een overname, te kapitaliseren is. Het zijn ook objecten die je in licentie kan laten exploiteren door lokale partners. Sensation is vanwege de buitenlandse exploitatie een van de wegbereiders op dit gebied. Vergeet ook niet dat veel events vanwege de duizenden followers en likes een schat aan Big Data aan hun kont hebben hangen.
Belangrijk is om vanaf het begin van de ontwikkeling en organisatie van een event besef te hebben van de conceptuele kant van het feestje. Beschrijf daarom vanaf scratch de inhoud en uitwerking van het concept, bijvoorbeeld aan de hand van de gekozen thematiek, kernwaarden, aankleding, podia, visuele uitwerking, line-up, productie etc. Net als in een draaiboek. En zorg tijdig voor de juridische bescherming van die conceptuele inhoud, inclusief de naam, het logo en dito registratie van domeinnamen en social media accounts.
Een laatste tip: doe je het samen met anderen, leg dan vooraf de gemaakte afspraken en ieders inbreng even op papier of in e-mails vast, als ware het een nulmeting. Dat voorkomt later veel gedoe als er externe interesse is of een van de partners meent veel meer te moeten krijgen dan de anderen. Wees dus zuinig op de gouden eieren!
more insights
ADE: The People Behind The Scenes
Honored to be involved in ADE’s campaign this year. The portrait of Bjorn Schipper is a part of the ADE ’22 photoshoot by Krijn van Noordwijk. The series portrays the people that keep our scene alive and push our industry forward, and represent the entire range of electronic music.
19 October 2022
ReadInvesteringen zolderkamerproducers verdienen óók bescherming
In Muziekwereld 2017-4 schreef ik over de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg in de langslepende kwestie van *deejay*, producer en artiest Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. In het hoger beroep heeft het Gerechtshof eind 2019 een voor de Nederlandse muziekindustrie belangrijke uitspraak gedaan. In deze bijdrage voor *Muziekwereld* ga ik vooral in op de overwegingen van het Hof over het naburige recht van fonogrammenproducenten in relatie tot zogeheten ‘zolderkamerproducers’: artiesten/producers die hun tracks vooral ‘thuis’ in een eigen studio en/of met eigen instrumenten, apparatuur en/of software maken. Uit de uitspraak van het Hof blijkt verder dat het op 1 juli 2015 ingevoerde auteurscontractenrecht onder bepaalde omstandigheden reflexwerking kan hebben en tevens van toepassing kan zijn op overeenkomsten die strikt genomen géén exploitatieovereenkomst zijn.
09 June 2022
ReadNabuurrechtelijke erkenning voor zolderkamer producers
Op 17 december 2021 deed de Hoge Raad uitspraak in de langslepende zaak van DJ, artiest en muziekproducer Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. De uitvoerig gemotiveerde beslissingen van de rechtbank uit 2017 en het hof uit 2019 houden de Nederlandse muzieksector nog steeds bezig. Daar komt nu het arrest van de Hoge Raad bij. Ons hoogste rechtscollege overweegt dat het hof – in navolging van de rechtbank – op terechte gronden geoordeeld heeft dat Martin Garrix nabuurrechtelijk als fonogrammenproducent van zijn muziekopnamen moet worden beschouwd. Niettemin vernietigt de Hoge Raad de uitspraak van het hof vanwege onjuiste toepassing van het auteurscontractenrecht bij de beoordeling van de royaltybepalingen en eenzijdige verlengingsbedingen in de management- en productieovereenkomsten tussen partijen en het niet in behandeling nemen van Garrix’ (subsidiaire) vordering gebaseerd op de algemene redelijkheid en billijkheid.
01 January 2022
ReadDe zoete wraak van La Swift
In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij de inhoud van titelexclusiviteit in de vorm van heropnameclausules in artiesten- en platencontracten. De aan- leiding is een rel van heb ik jou daar tussen wereldster Taylor Swift (‘La Swift’) en haar voormalige manager en platenbaas. Deze rel kreeg in het afgelopen jaar veel aandacht in de media1 en laat stiekem zien dat (ook) de inhoud van een artiesten- of platencontract de carrière van een artiest kan maken of breken.
01 October 2021
Read