
Advocaat van de Nacht: ‘Het bierviltje op ADE’
Tweemaandelijks schrijft Bjorn Schipper een column voor Clublife EDM Magazine waarin hij als ‘Advocaat van de nacht’ tips and tricks & do’s and don’ts geeft over alles wat te maken heeft met de dance-industrie. Check zijn vijftiende column hieronder of ga naar Clublife Magazine
Het bierviltje op ADE.
Terwijl het zomerse festivalseizoen nog niet is afgelopen, is het nu alweer het geel-zwart van Amsterdam Dance Event (ADE) dat de boventoon voert. ADE zelf met bekendmaking van onderdelen van haar programma’s en promotors die hun feestje onder de aandacht van de festivalbezoekers willen brengen. ADE is echt een ‘ding’, je kunt er als liefhebber en professional op het gebied van elektronische muziek niet omheen.
Traditiegetrouw is er binnen de ADE programma’s ook ruimte en aandacht voor de talenten van morgen. ADE Next geeft de veelal jonge honden van de nieuwe generatie DJ’s en producers een mooie inkijk in de professionele wereld van de dance. En het mooie is dat de big boys uit binnen- en buitenland het prachtig vinden om een bijdrage te kunnen leveren aan die inkijk.
Als je van plan bent om naar ADE te gaan – en ik kan het iedereen aanraden – zorg er dan voor dat je voorbereid bent. Dat je weet wat en wie er speelt, wie er zijn en waar deze mensen voor staan. Vanwege de vele ADE locaties in de stad is het ook zaak te weten waar men precies is. Ga vervolgens binnen zo’n selectie gericht op zoek naar de mensen waarvan je op voorhand denkt dat je iets aan ze kunt hebben. Loop je bijvoorbeeld met een toffe demo of mixtape rond, geef deze dan aan de juiste mensen die bij jouw muziek en stijl passen en zorg ervoor dat je in positieve zin opvalt. Presentatie is key. Voor jouw demo of mixtape namelijk honderden andere producties.
Drink een drankje, maak een praatje en woon panels en workshops bij. Durf op mensen af te stappen. De liefde voor elektronische muziek heeft iedere bezoeker van ADE gemeen. Laat je inspireren, verrassen en overdonderen tijdens de meer inhoudelijke programma’s. Ga dansen in een loods en drink een borrel in een hotel. ADE is een rollercoaster, maar dan wel een van het goede soort.
En wat nu als iemand – laten we zeggen de A&R van een buitenlands label – interesse toont in jouw demo? Moet je dan meteen met 30 pagina’s contract aankomen, in het Engels, met lettergrootte 6? Nee natuurlijk niet. Het kan wel maar het is omslachtig en voorbarig.
Vorige keer hebben we gezien dat overeenkomsten op vele verschillende manieren gesloten kunnen worden. Bijvoorbeeld mondeling, tijdens ADE op donderdagmiddag aan de bar van Hotel The Dylan. Met een biertje in de hand. Gewoon elkaar de hand schudden en je hebt een deal. Probleem is echter dat achteraf discussie kan ontstaan over wat nu precies is afgesproken. Misschien stond de muziek wat te hard en bleek het Funktion-One geluidssysteem in de hoteltuin aan de wieg te hebben gestaan van latere interpretatieverschillen.
Hoe nu dit soort situaties te voorkomen met behoud van vrijheid tot het snel en eenvoudig sluiten van deals? Gebruik een deal memo! Zo’n memo is eigenlijk niets anders dan een ouderwets bierviltje om kernachtig de gemaakte afspraken vast te leggen. Op hoofdlijnen, veelal in steekwoorden. Een exclusieve licentie voor de release van een of meerdere tracks, in territorium X met een looptijd van Y. In ruil voor een royalty Z. Onder toepasselijkheid van Nederlands recht. Handtekening eronder of een akkoord per e-mail en de deal is gesloten.
Zo’n deal memo kan vooraf geprepareerd worden in de vorm van een e-mail of een Word document en kan later meer in detail uitgewerkt worden in wat ze noemen een long form agreement. Haarkloverij van juristen kan aldus later altijd nog, zonder aan de hotelbar een deal breaker te hoeven zijn.
Blok je agenda, dag en nacht, van woensdag 14 tot en met zondag 18 oktober jl. En gun jezelf een uitloop van een paar dagen in de week erna. Je zult het nodig hebben, mark my words.
more insights
ADE: The People Behind The Scenes
Honored to be involved in ADE’s campaign this year. The portrait of Bjorn Schipper is a part of the ADE ’22 photoshoot by Krijn van Noordwijk. The series portrays the people that keep our scene alive and push our industry forward, and represent the entire range of electronic music.
19 October 2022
ReadInvesteringen zolderkamerproducers verdienen óók bescherming
In Muziekwereld 2017-4 schreef ik over de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg in de langslepende kwestie van *deejay*, producer en artiest Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. In het hoger beroep heeft het Gerechtshof eind 2019 een voor de Nederlandse muziekindustrie belangrijke uitspraak gedaan. In deze bijdrage voor *Muziekwereld* ga ik vooral in op de overwegingen van het Hof over het naburige recht van fonogrammenproducenten in relatie tot zogeheten ‘zolderkamerproducers’: artiesten/producers die hun tracks vooral ‘thuis’ in een eigen studio en/of met eigen instrumenten, apparatuur en/of software maken. Uit de uitspraak van het Hof blijkt verder dat het op 1 juli 2015 ingevoerde auteurscontractenrecht onder bepaalde omstandigheden reflexwerking kan hebben en tevens van toepassing kan zijn op overeenkomsten die strikt genomen géén exploitatieovereenkomst zijn.
09 June 2022
ReadNabuurrechtelijke erkenning voor zolderkamer producers
Op 17 december 2021 deed de Hoge Raad uitspraak in de langslepende zaak van DJ, artiest en muziekproducer Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. De uitvoerig gemotiveerde beslissingen van de rechtbank uit 2017 en het hof uit 2019 houden de Nederlandse muzieksector nog steeds bezig. Daar komt nu het arrest van de Hoge Raad bij. Ons hoogste rechtscollege overweegt dat het hof – in navolging van de rechtbank – op terechte gronden geoordeeld heeft dat Martin Garrix nabuurrechtelijk als fonogrammenproducent van zijn muziekopnamen moet worden beschouwd. Niettemin vernietigt de Hoge Raad de uitspraak van het hof vanwege onjuiste toepassing van het auteurscontractenrecht bij de beoordeling van de royaltybepalingen en eenzijdige verlengingsbedingen in de management- en productieovereenkomsten tussen partijen en het niet in behandeling nemen van Garrix’ (subsidiaire) vordering gebaseerd op de algemene redelijkheid en billijkheid.
01 January 2022
ReadDe zoete wraak van La Swift
In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij de inhoud van titelexclusiviteit in de vorm van heropnameclausules in artiesten- en platencontracten. De aan- leiding is een rel van heb ik jou daar tussen wereldster Taylor Swift (‘La Swift’) en haar voormalige manager en platenbaas. Deze rel kreeg in het afgelopen jaar veel aandacht in de media1 en laat stiekem zien dat (ook) de inhoud van een artiesten- of platencontract de carrière van een artiest kan maken of breken.
01 October 2021
Read