
Advocaat van de Nacht: ‘Het geheim van publishing’
Tweemaandelijks schrijft Bjorn Schipper een column voor Clublife EDM Magazine waarin hij als ‘Advocaat van de nacht’ tips and tricks & do’s and don’ts geeft over alles wat te maken heeft met de dance-industrie. Check zijn zesde column hieronder of ga naar Clublife Magazine.
Het geheim van publishing
Om de een of andere reden hangt er rond publishing van muziek nog steeds een zweem van onwetendheid. Vele makers van muziek hebben wel eens van publishing gehoord, soms zelfs een publishing contract of set van publishing contracten onder ogen gekregen, maar vraag is wat doen publishers eigenlijk en is het nodig om een publisher te hebben?
Raymond van Vliet, directeur en (mede)eigenaar van Cloud 9 Music, een van Neerlands belangrijkste publishers op het gebied van dance, schreef onlangs in het magazine EB Entertainment Business een helder en lezenswaardig artikel over wat publishers – ook wel muziekuitgevers – precies doen en wat zij allemaal voor makers van muziek kunnen betekenen. Check het artikel van Raymond van Vliet voor meer gedetailleerde achtergrondinformatie over het nut en de rol van publishers.
Ik maak jullie alvast warm voor een mogelijke kennismaking met een uitgever. Muziekuitgevers stonden aan de wieg van de muziekindustrie zoals wij deze vandaag de dag kennen. Met name doordat zij via de verkoop van bladmuziek aan muziekpromotie deden en zo een eigen afzetmarkt voor muziek creëerden. De publisher van nu is een moderne ‘muziekbemiddelaar’ die op allerlei manieren en via allerlei verschillende online en offline kanalen muziekwerken probeert te verkopen. Het professionele netwerk van een publisher kan de verdere carrière van muziekmakers een boost geven door op het juiste moment de juiste link te leggen. Ineens is daar die ene vette topline die je nog nodig bleek te hebben voor het afmaken van je instrumentale track, en een potentiële wereldhit is geboren. Publishers kunnen een belangrijke schakel zijn tussen jouw muziek en de A&R’s van platenlabels. Het organiseren door publishers van speciale ‘schrijfsessies’ of writingcamps tussen componisten, tekstschrijvers en producers kan een 1+1=3 uitwerking hebben op de wederzijdse muzikale creativiteit en tot mooie resultaten leiden.
Moderne publishers zorgen vooral voor de administratie, het beheer en de verdere exploitatie en promotie van je muziekwerken. Denk aan het aanjagen van gebruik van jouw muziek via radio, televisie, film, reclame, games, online etc., het bevorderen van de productie van audio-/visuele dragers met jouw muziek, het koppelen van jouw muziek met toplines en het bevorderen van interessante covers. De koppeling van muziek met beeld (o.a. film, televisie, commercials en games) wordt ook wel synchronisatie of syncing genoemd. Het bevorderen van dit soort syncs kan bijzonder interessant zijn voor makers van muziek. Niet alleen omdat zo’n sync een lucratieve deal kan opleveren maar juist ook omdat jouw muziek ineens een stevig bereik kan krijgen. Hoeveel mensen kijken er wereldwijd naar een serie als Breaking Bad? Hoeveel mensen kijken naar de Heineken commercial rondom de finale van de Champions League? Wat nu als jouw muziek daarin is verwerkt? Een goed voorbeeld is de track ‘This Is What It Feels Like’ van Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie, die als sync verwerkt is in een commercial van KLM.
Een belangrijke administratieve taak kan zijn het regelen van de benodigde sample clearances. Gebruik van een master houdt namelijk ook altijd in gebruik van het muziekwerk (tekst en/of compositie) zoals uitgevoerd en vastgelegd in die geluidsopname. Auteursrechten en naburige rechten komen hier samen en dat betekent soms veel ‘geregel’ tussen de verschillende rechthebbenden.
Check online welke publishers er allemaal naast het eerder genoemde Cloud 9 Music bestaan, bijvoorbeeld via de site van de Nederlandse Muziek Uitgevers Vereniging (NMUV). Voor makers van dance is het handig als een publisher een goede achtergrond in de dance heeft, juist vanwege het netwerk, en aanvoelt waar de muziek heen kan gaan. Het antwoord op de vraag welke publisher voor jou de juiste kan zijn, is dan ook erg belangrijk.
Tot zover de belangrijkste activiteiten van publishers in de hoop dat het mysterie rondom wat zij precies voor je kunnen betekenen, verklaard is. Heb je eenmaal besloten een publisher in te schakelen of krijg je out of the blue een aanbod van een publisher en heb je het gevoel dat die publisher voor jou de juiste is, begint een nieuwe fase: onderhandelingen over een publishing deal. Daarover meer in mijn volgende column.
more insights
ADE: The People Behind The Scenes
Honored to be involved in ADE’s campaign this year. The portrait of Bjorn Schipper is a part of the ADE ’22 photoshoot by Krijn van Noordwijk. The series portrays the people that keep our scene alive and push our industry forward, and represent the entire range of electronic music.
19 October 2022
ReadInvesteringen zolderkamerproducers verdienen óók bescherming
In Muziekwereld 2017-4 schreef ik over de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg in de langslepende kwestie van *deejay*, producer en artiest Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. In het hoger beroep heeft het Gerechtshof eind 2019 een voor de Nederlandse muziekindustrie belangrijke uitspraak gedaan. In deze bijdrage voor *Muziekwereld* ga ik vooral in op de overwegingen van het Hof over het naburige recht van fonogrammenproducenten in relatie tot zogeheten ‘zolderkamerproducers’: artiesten/producers die hun tracks vooral ‘thuis’ in een eigen studio en/of met eigen instrumenten, apparatuur en/of software maken. Uit de uitspraak van het Hof blijkt verder dat het op 1 juli 2015 ingevoerde auteurscontractenrecht onder bepaalde omstandigheden reflexwerking kan hebben en tevens van toepassing kan zijn op overeenkomsten die strikt genomen géén exploitatieovereenkomst zijn.
09 June 2022
ReadNabuurrechtelijke erkenning voor zolderkamer producers
Op 17 december 2021 deed de Hoge Raad uitspraak in de langslepende zaak van DJ, artiest en muziekproducer Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. De uitvoerig gemotiveerde beslissingen van de rechtbank uit 2017 en het hof uit 2019 houden de Nederlandse muzieksector nog steeds bezig. Daar komt nu het arrest van de Hoge Raad bij. Ons hoogste rechtscollege overweegt dat het hof – in navolging van de rechtbank – op terechte gronden geoordeeld heeft dat Martin Garrix nabuurrechtelijk als fonogrammenproducent van zijn muziekopnamen moet worden beschouwd. Niettemin vernietigt de Hoge Raad de uitspraak van het hof vanwege onjuiste toepassing van het auteurscontractenrecht bij de beoordeling van de royaltybepalingen en eenzijdige verlengingsbedingen in de management- en productieovereenkomsten tussen partijen en het niet in behandeling nemen van Garrix’ (subsidiaire) vordering gebaseerd op de algemene redelijkheid en billijkheid.
01 January 2022
ReadDe zoete wraak van La Swift
In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij de inhoud van titelexclusiviteit in de vorm van heropnameclausules in artiesten- en platencontracten. De aan- leiding is een rel van heb ik jou daar tussen wereldster Taylor Swift (‘La Swift’) en haar voormalige manager en platenbaas. Deze rel kreeg in het afgelopen jaar veel aandacht in de media1 en laat stiekem zien dat (ook) de inhoud van een artiesten- of platencontract de carrière van een artiest kan maken of breken.
01 October 2021
Read