
Advocaat van de Nacht: ‘Last night a lawyer saved my life’
Tweemaandelijks schrijft Bjorn Schipper een column voor Clublife EDM Magazine waarin hij als ‘Advocaat van de nacht’ tips and tricks & do’s and don’ts geeft over alles wat te maken heeft met de dance-industrie. Check zijn eerste column hieronder, of ga naar Clublife Magazine.
SprookjeswereldSprookjes bestaan, zeker in de muziekwereld. Als er boven een contract ‘standaard’ staat, is het toch standaard en kan ik toch gewoon tekenen. Wow, 30% royalties, kom maar door. SENA is toch hetzelfde als Buma/Stemra. Deze catchy naam staat niet bij de KvK ingeschreven dus ik kan deze gewoon gaan gebruiken. Laten we met z’n allen een tof feestje geven, zien we daarna wel weer verder. Nu nog even snel op internet een mooie foto voor de flyer zoeken en klaar. Een samenwerking op lange termijn is toe te juichen, prima dus om voor 10 jaar een exclusieve managementdeal te tekenen. Tuurlijk mag je twee seconden van die track gebruiken, als je maar zorgt dat je met sampling minder dan drie seconden gebruikt. Mijn demotracks stuur ik altijd zomaar naar de labels, er wordt er vanzelf eentje opgepikt. Een boekingsfee van 45% is best redelijk, in ieder geval minder dan 50%. Het is gebruikelijk dat de rechten op mijn merknaam, logo, domeinnaam en social media op naam van de manager of het label worden gezet. Voor wat hoort wat.
Ik werk echt nooit met schriftelijke contracten, mij te officieel. Ik werk al jaren samen op elkaars blauwe ogen, gaat prima. Een BV heb ik echt niet nodig, dat is iets voor multinationals. Er staat geen handtekening onder het contract dus er is geen deal. Van aansprakelijkheid heb ik geen last omdat mijn eenmanszaak de klappen opvangt. Ik heb mijn eventconcept maar meteen gepresenteerd, je weet maar nooit, misschien zijn ze geïnteresseerd. Als jullie het contract graag onder Amerikaans recht sluiten, fine with me, prachtig land. Ik heb geen zin meer om techno te maken, ik ga nu vol voor de easy tunes. Zal mijn label vast wel okay vinden, zo niet, dan doe ik het toch. Ik ben toch de creatief? Met muziekverkoop via internet kan niets meer verdiend worden. Best logisch dat mijn label de helft van mijn inkomsten uit optredens, merchandise en sponsoring incasseert.
25 jaar dance in NederlandHouse is my house and your house is mine. Ruim 25 jaar dance in Nederland. Onze DJ’s, producers, VJ’s, labels en events domineren de wereld. And there is more to come. Waar de eerste generaties er relatief lang over deden om de absolute top te bereiken, vliegen de youngsters van nu letterlijk vanuit de schoolbanken naar wereld-gigs. Een ding is in al die jaren niet veranderd: de sprookjes en dito vragen zijn gebleven.
Do’s and don’ts & tips and tricksDe komende tijd zal ik op deze plek de hot topics aanstippen om je als dance professional te stimuleren je legal voelsprieten te gebruiken. De do’s en don’ts, belangrijke ontwikkelingen, sprookjes en leerzame cases van toen en nu. Ik loods je op legal door de nacht. Heb je zelf prangende vragen, valt je iets op, mail dan de redactie en wie weet kunnen we jouw vraag hier speciale aandacht geven.
more insights
ADE: The People Behind The Scenes
Honored to be involved in ADE’s campaign this year. The portrait of Bjorn Schipper is a part of the ADE ’22 photoshoot by Krijn van Noordwijk. The series portrays the people that keep our scene alive and push our industry forward, and represent the entire range of electronic music.
19 October 2022
ReadInvesteringen zolderkamerproducers verdienen óók bescherming
In Muziekwereld 2017-4 schreef ik over de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg in de langslepende kwestie van *deejay*, producer en artiest Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. In het hoger beroep heeft het Gerechtshof eind 2019 een voor de Nederlandse muziekindustrie belangrijke uitspraak gedaan. In deze bijdrage voor *Muziekwereld* ga ik vooral in op de overwegingen van het Hof over het naburige recht van fonogrammenproducenten in relatie tot zogeheten ‘zolderkamerproducers’: artiesten/producers die hun tracks vooral ‘thuis’ in een eigen studio en/of met eigen instrumenten, apparatuur en/of software maken. Uit de uitspraak van het Hof blijkt verder dat het op 1 juli 2015 ingevoerde auteurscontractenrecht onder bepaalde omstandigheden reflexwerking kan hebben en tevens van toepassing kan zijn op overeenkomsten die strikt genomen géén exploitatieovereenkomst zijn.
09 June 2022
ReadNabuurrechtelijke erkenning voor zolderkamer producers
Op 17 december 2021 deed de Hoge Raad uitspraak in de langslepende zaak van DJ, artiest en muziekproducer Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. De uitvoerig gemotiveerde beslissingen van de rechtbank uit 2017 en het hof uit 2019 houden de Nederlandse muzieksector nog steeds bezig. Daar komt nu het arrest van de Hoge Raad bij. Ons hoogste rechtscollege overweegt dat het hof – in navolging van de rechtbank – op terechte gronden geoordeeld heeft dat Martin Garrix nabuurrechtelijk als fonogrammenproducent van zijn muziekopnamen moet worden beschouwd. Niettemin vernietigt de Hoge Raad de uitspraak van het hof vanwege onjuiste toepassing van het auteurscontractenrecht bij de beoordeling van de royaltybepalingen en eenzijdige verlengingsbedingen in de management- en productieovereenkomsten tussen partijen en het niet in behandeling nemen van Garrix’ (subsidiaire) vordering gebaseerd op de algemene redelijkheid en billijkheid.
01 January 2022
ReadDe zoete wraak van La Swift
In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij de inhoud van titelexclusiviteit in de vorm van heropnameclausules in artiesten- en platencontracten. De aan- leiding is een rel van heb ik jou daar tussen wereldster Taylor Swift (‘La Swift’) en haar voormalige manager en platenbaas. Deze rel kreeg in het afgelopen jaar veel aandacht in de media1 en laat stiekem zien dat (ook) de inhoud van een artiesten- of platencontract de carrière van een artiest kan maken of breken.
01 October 2021
Read