ellipse

Beats me! Een JA voor het Europese artiestenmerk

Plusone avatar black

Beats me! Een JA voor het Europese artiestenmerk

De opkomst van Geert Wilders en zijn PVV – “nee tegen Europa” – staat gek genoeg haaks op de toenemende rol van Europa als het gaat om juridische aangelegenheden. Ook als het gaat om merkrechten. Waar we vroeger alleen een Benelux merkenrecht hadden, kan nu ook gekozen worden voor een Europese merkregistratie waarmee met één pennenstreek een exclusief merkrecht verkregen kan worden voor het gehele grondgebied van de Europese Unie.

En dat is vooral voor artiesten prettig. Muziek wordt vandaag de dag via internet en mobiele netwerken razendsnel over de landsgrenzen geëxploiteerd, waaronder binnen Europa, as simple as that. Afgezien van het collectieve rechtenbeheer, niks geen nationale eilandjes of een versnipperde Europese lappendeken meer, gewoon één grote digitale markt en een gigantisch potentieel internationaal bereik. Wat moet het fijn zijn om met één merkregistratie je artiesten- of bandnaam (of logo) als Europees merk te kunnen vastleggen.

Een merkregistratie gebaseerd op je artiesten- of bandnaam geeft een exclusief recht op het gebruik ervan. Vaak gerelateerd aan muziek, entertainment, merchandising, sponsoring, media etc. Je kan er licentiecontracten mee afsluiten (geld verdienen) en misbruik mee tegen gaan (schade beperken). Denk aan het aanpakken van domeinnaamkaping, illegale content en namaak merchandise waarbij je merknaam misbruikt wordt. En procederen kan gewoon lekker dicht bij huis, hier in Nederland, in Den Haag. Met één vonnis een Europees verbod.

Benut de meerwaarde van een Europees artiestenmerk. Zeker in tijden waarin aan de ene kant branding van artiesten (als geheel) steeds belangrijker aan het worden is en aan de andere kant het lang niet altijd safe is om in een gerechtelijke procedure alleen maar te vertrouwen op een op je artiestennaam gebaseerd handelsnaamrecht (zie onze vorige Beats Me!). Om nog maar te zwijgen over de recente forse prijsverlagingen die de verschillende internationale (merk)registratie instanties hebben doorgevoerd.

Zeg dus JA tegen het Europese artiestenmerk!

Marie José Spit ([email protected]) Bjorn Schipper ([email protected])

Lees de blog hier!

more insights

View all