ellipse

Beats me! - Een jaar vol vragen

Plusone avatar black

Beats me! - Een jaar vol vragen

EEN JAAR VOL VRAGEN

Je leest nu de allereerste Beats Me! Niet alleen de eerste van dit nieuwe jaar, nee gewoon de eerste ever. Als gespecialiseerde advocaten op het gebied van media, muziek en entertainment staan wij klaar om in onze vaste rubriek Beats Me! de meest prangende vragen uit het entertainmentbestaan te beantwoorden.

Wat is het verschil tussen overdracht en licentie? Hoe onze bandnaam juridisch te beschermen? Wat is een “360 deal”? Is downloaden strafbaar? Wat is auteursrecht en wat zijn naburige rechten? Wat mogen fans wel en niet op hun websites? Is een mondelinge overeenkomst ook rechtsgeldig? Is uploaden strafbaar? Onze domeinnaam is gekaapt, wat nu te doen? Mag een artiestenportret zomaar gebruikt worden? Op welke manier kunnen wij onze band juridisch het beste organiseren?

Wist je dat de titel of naam van een contract lang niet altijd de lading dekt als het gaat om de inhoud van het contract? Zo kan het voorkomen dat een contract de naam “titelcontract” draagt maar juridisch inhoudelijk een “artiestencontract” blijkt waarin mééromvattende afspraken zijn omschreven. Pas hier mee op en ga niet zomaar af op de naam of titel van de overeenkomst!

Het is een kleine greep uit de grabbelton waar wij als “muziekadvocaten” van tijd tot tijd mee te maken hebben. De ervaring leert ook dat veel beginnende artiesten nog te lang met hun vragen rond blijven lopen en soms uit onwetendheid verkeerde beslissingen nemen die van invloed kunnen zijn op het verdere verloop van hun artiestencarrière. Het is een gemiste kans en een valse start tegelijk. Wij zien graag dat beginnende artiesten op juridisch vlak proactief te werk gaan, dat wil zeggen: zit je ergens mee, laat het ons zo snel mogelijk per e- mail weten!

Onze rubriek Beats Me! in de FRET is een belangrijk podium om uitleg te kunnen geven over bepaalde juridische aspecten van het entertainmentbestaan. Als artiest kun je hiermee wellicht je voordeel doen. Mocht Beats Me! niet voldoende zijn, zijn er nog altijd het gratis Artiestenspreekuur bij ons op kantoor en de QuickScans van entertainmentcontracten. Geïnteresseerd? Kijk dan op onze website www.bousie.nl en maak een afspraak!

Marie José Spit ([email protected]) Bjorn Schipper ([email protected])

Lees het gehele artikel hier!

more insights

View all