ellipse

Beats me! Failliet….

Plusone avatar black

Beats me! Failliet….

Of het nu het gevolg is van de economische crisis, pech of mismanagement, ook entertainmentbedrijven gaan failliet. Wat betekent dat voor jou als je platenmaatschappij, manager, boekingskantoor of het podium waar je geboekt staat failliet gaat?

Een bedrijf is pas failliet als de rechtbank het faillissement van het bedrijf heeft uitgesproken. Vanaf dat moment heeft de door de rechtbank aangewezen curator het voor het zeggen. Krijg je nog geld van het failliete bedrijf of weet je niet of je nog wel op moet komen dagen om op te treden? Neem altijd contact op met de curator. Afspraken met het (failliete) bedrijf zelf zijn vanaf dat moment namelijk waardeloos.

Wat als je een platencontract of managementcontract hebt getekend? Mag je dan zomaar naar een andere platenmaatschappij of manager stappen? Dit hangt uiteraard af van wat er in je contract staat. Zo is het handig (en ook gebruikelijk) om in een contract op te laten nemen dat je altijd het recht hebt om het contract te beëindigen op het moment dat het bedrijf failliet gaat (of dreigt te gaan) .

Staat dat niet in je contract, neem dan contact op met de curator en vraag hem (schriftelijk!) of hij de verplichtingen uit het contract na zal komen en geef hem een redelijke termijn, bijvoorbeeld een week, om te reageren. Reageert hij niet binnen de gestelde termijn,dan zou je de overeenkomst wellicht kunnen beëindigen en/of schadevergoeding vorderen.

Wenst de curator de overeenkomst in stand te houden, bijvoorbeeld omdat hij denkt dat iemand anders de contracten wil kopen, dan is dat niet altijd gunstig voor jou. Je hebt namelijk persoonlijk voor die platenmaatschappij gekozen en niet voor de toevallige koper. Zorg daarom in je contracten dat je de mogelijkheid hebt een contract te beëindigen

bij (dreigend) faillissement, je kan dan zelf kiezen!

Marie José Spit ([email protected]) Bjorn Schipper ([email protected])

Lees de blog hier!

more insights

View all