ellipse

Beats me! Leve de artistieke vrijheid

Plusone avatar green

Beats me! Leve de artistieke vrijheid

Menig platen- of artiestencontract kent de volgende clausule: “Mocht de ARTIEST onverhoopt zijn of haar artistieke carrière beëindigen, dan wel de aard of stijl van zijn of haar muziekuitvoeringen wezenlijk veranderen, dan heeft het PLATENLABEL het recht de artiestenovereenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen zonder tot enige schadeloosstelling aan de ARTIEST gehouden te zijn, onverminderd alle aan het PLATENLABEL toekomende rechten en plichten.”

Met andere woorden: verander je van stijl of genre, dan loop je het risico dat het platenlabel het contract beëindigt. De clausule ziet meestal toe op extreme situaties. Denk aan een rockchick die alleen nog maar kinderliedjes wil zingen of de soulzanger die liever de heavy metal kant op wil. Maar wat als een jumpstyle artiest heeft getekend bij een dance label, maar de jumphype blijkt over te zijn. Of je neigt als hiphop artiest na een aantal jaren richting gevoelige jazz te gaan (met weliswaar een rauw, rafelig randje). Kan je dan je bestaande artiestencontract in de prullenmand gooien?

De jumpstyle artiest zou er nog het beste vanaf kunnen komen omdat hij wellicht meerdere contracten heeft getekend. Binnen de elektronische muziek is het immers gebruikelijk dat artiesten zich onder verschillende projectnamen (aliassen) contractueel verbinden aan specifieke labelnamen, en dan alleen voor bepaalde producties. De hiphop artiest zou zich misschien beknot kunnen voelen in zijn artistieke vrijheid omdat het platen- of artiestencontract “knelt”, juist op een in zijn ogen belangrijk kruispunt in zijn carrière.

Wil je enige vrijheid hebben op het moment van artistieke verandering? Denk dan wat verder vooruit en probeer dit soort situaties vóór te zijn door samen met het platenlabel vóór ondertekening van het contract afspraken te maken over mogelijke muziekgenres- en stijlen. Pas vervolgens de hiervoor aangehaalde “carrière” clausule aan op jullie gezamenlijke plannen en geniet van je artistieke vrijheid!

Marie José Spit ([email protected]) Bjorn Schipper ([email protected])

Lees de blog hier!

more insights

View all