
Beats me! Leve de artistieke vrijheid
Menig platen- of artiestencontract kent de volgende clausule: “Mocht de ARTIEST onverhoopt zijn of haar artistieke carrière beëindigen, dan wel de aard of stijl van zijn of haar muziekuitvoeringen wezenlijk veranderen, dan heeft het PLATENLABEL het recht de artiestenovereenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen zonder tot enige schadeloosstelling aan de ARTIEST gehouden te zijn, onverminderd alle aan het PLATENLABEL toekomende rechten en plichten.”
Met andere woorden: verander je van stijl of genre, dan loop je het risico dat het platenlabel het contract beëindigt. De clausule ziet meestal toe op extreme situaties. Denk aan een rockchick die alleen nog maar kinderliedjes wil zingen of de soulzanger die liever de heavy metal kant op wil. Maar wat als een jumpstyle artiest heeft getekend bij een dance label, maar de jumphype blijkt over te zijn. Of je neigt als hiphop artiest na een aantal jaren richting gevoelige jazz te gaan (met weliswaar een rauw, rafelig randje). Kan je dan je bestaande artiestencontract in de prullenmand gooien?
De jumpstyle artiest zou er nog het beste vanaf kunnen komen omdat hij wellicht meerdere contracten heeft getekend. Binnen de elektronische muziek is het immers gebruikelijk dat artiesten zich onder verschillende projectnamen (aliassen) contractueel verbinden aan specifieke labelnamen, en dan alleen voor bepaalde producties. De hiphop artiest zou zich misschien beknot kunnen voelen in zijn artistieke vrijheid omdat het platen- of artiestencontract “knelt”, juist op een in zijn ogen belangrijk kruispunt in zijn carrière.
Wil je enige vrijheid hebben op het moment van artistieke verandering? Denk dan wat verder vooruit en probeer dit soort situaties vóór te zijn door samen met het platenlabel vóór ondertekening van het contract afspraken te maken over mogelijke muziekgenres- en stijlen. Pas vervolgens de hiervoor aangehaalde “carrière” clausule aan op jullie gezamenlijke plannen en geniet van je artistieke vrijheid!
Marie José Spit ([email protected]) Bjorn Schipper ([email protected])
more insights
ADE: The People Behind The Scenes
Honored to be involved in ADE’s campaign this year. The portrait of Bjorn Schipper is a part of the ADE ’22 photoshoot by Krijn van Noordwijk. The series portrays the people that keep our scene alive and push our industry forward, and represent the entire range of electronic music.
19 October 2022
ReadInvesteringen zolderkamerproducers verdienen óók bescherming
In Muziekwereld 2017-4 schreef ik over de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg in de langslepende kwestie van *deejay*, producer en artiest Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. In het hoger beroep heeft het Gerechtshof eind 2019 een voor de Nederlandse muziekindustrie belangrijke uitspraak gedaan. In deze bijdrage voor *Muziekwereld* ga ik vooral in op de overwegingen van het Hof over het naburige recht van fonogrammenproducenten in relatie tot zogeheten ‘zolderkamerproducers’: artiesten/producers die hun tracks vooral ‘thuis’ in een eigen studio en/of met eigen instrumenten, apparatuur en/of software maken. Uit de uitspraak van het Hof blijkt verder dat het op 1 juli 2015 ingevoerde auteurscontractenrecht onder bepaalde omstandigheden reflexwerking kan hebben en tevens van toepassing kan zijn op overeenkomsten die strikt genomen géén exploitatieovereenkomst zijn.
09 June 2022
ReadNabuurrechtelijke erkenning voor zolderkamer producers
Op 17 december 2021 deed de Hoge Raad uitspraak in de langslepende zaak van DJ, artiest en muziekproducer Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. De uitvoerig gemotiveerde beslissingen van de rechtbank uit 2017 en het hof uit 2019 houden de Nederlandse muzieksector nog steeds bezig. Daar komt nu het arrest van de Hoge Raad bij. Ons hoogste rechtscollege overweegt dat het hof – in navolging van de rechtbank – op terechte gronden geoordeeld heeft dat Martin Garrix nabuurrechtelijk als fonogrammenproducent van zijn muziekopnamen moet worden beschouwd. Niettemin vernietigt de Hoge Raad de uitspraak van het hof vanwege onjuiste toepassing van het auteurscontractenrecht bij de beoordeling van de royaltybepalingen en eenzijdige verlengingsbedingen in de management- en productieovereenkomsten tussen partijen en het niet in behandeling nemen van Garrix’ (subsidiaire) vordering gebaseerd op de algemene redelijkheid en billijkheid.
01 January 2022
ReadDe zoete wraak van La Swift
In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij de inhoud van titelexclusiviteit in de vorm van heropnameclausules in artiesten- en platencontracten. De aan- leiding is een rel van heb ik jou daar tussen wereldster Taylor Swift (‘La Swift’) en haar voormalige manager en platenbaas. Deze rel kreeg in het afgelopen jaar veel aandacht in de media1 en laat stiekem zien dat (ook) de inhoud van een artiesten- of platencontract de carrière van een artiest kan maken of breken.
01 October 2021
Read