
Beats me! Loonslaven
Het komt regelmatig voor dat beginnende artiesten tijdens hun studie een bijbaan of stageplaats hebben in de muziekindustrie, bijvoorbeeld bij een platenlabel. Niet zelden zal aan deze artiesten gevraagd worden om iets creatiefs te doen, variërend van het helpen bij het afmixen van muziekproducties tot het ontwerpen van artwork, logo’s en de grafische vormgeving van websites. Ook kunnen zaken door elkaar gaan lopen. Denk aan de werkstudent die bij een platenlabel werkt en ook nog in een eigen band zit en die “in de baas zijn tijd” het bandlogo nog even perfectioneert. Hoe zit het dan met de rechten op deze creaties?
Muziekwerken (teksten/composities), logo’s, artwork, grafische vormgeving, huisstijlen etc. hebben met elkaar gemeen dat het objecten zijn die voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen. Normaal gesproken is de werkelijke maker van het werk ook degene die deze rechten bezit. Worden deze werken echter in dienst van een ander gemaakt, komen deze auteursrechten automatisch toe aan die ander, vaak de werkgever. Voorwaarde is wel dat het qua inhoud van de functie (mede) moet gaan om arbeid die bestaat uit het maken van die werken. Zo zullen de auteursrechten van de webdesigner op de door hem gemaakte ontwerpen toekomen aan zijn baas. Gaat het om een telefoniste die in de baas zijn tijd wat knutselt aan een leuk logo voor een CD-hoes, dan is het minder eenduidig dat het auteursrecht op het logo toekomt aan de werkgever.
Boodschap is dat werknemers en werkstudenten zich voorafgaande aan een bijbaan of stageplaats goed moeten realiseren of hun creativiteit van “binnen” of van “buiten” komt. In het eerste geval is de kans groot dat zij vanwege hun taakomschrijving geen auteursrechten hebben op creaties gemaakt in de tijd (en met materiaal) van de baas. In het tweede geval moet goed opgelet worden dat geen auteursrechten op eigen creaties kunnen gaan kleven aan de magneet van de werkgever. Het zou toch zonde zijn om het eigen bandlogo alleen maar te mogen gebruiken met voorafgaande toestemming van de (voormalige) werkgever?
Marie José Spit ([email protected]) Bjorn Schipper ([email protected])
Lees de blog hier!
more insights
Hoe zit het met de rechten op merknamen van artiesten?
Bjorn Schipper was deze week gastblogger bij Bax Music en schreef over hoe het zit met de rechten op merknamen van artiesten. Lees het gehele artikel hier!
03 August 2023
ReadNaar een inclusiever en veiliger muzieklandschap en nachtleven
Het thema veiligheid komt in allerlei vormen terug in de muzieksector. In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij veiligheid rondom evenementen in het algemeen, sociale veiligheid onder bezoekers en geestelijke en lichamelijke gezondheid van artiesten.
05 April 2023
ReadHoe zit het precies met dubbelgangers?
Een recente interessante uitspraak van onze Hoge Raad over *lookalikes* is de aanleiding om in deze editie van *Muziekwereld* aandacht te besteden aan de portret- en imagerechten van artiesten in relatie tot deze dubbelgangers. Kun je als (bekende) artiest actie ondernemen tegen zo’n lookalike in bijvoorbeeld reclame? Alvorens in te gaan op lookalikes geef ik eerst een snelle introductie in het portretrecht.
05 April 2023
Read