ellipse

Beats me! Prille beloftes

Plusone avatar black

Beats me! Prille beloftes

Als beginnende, talentvolle en nog niet “getekende” artiest kan het gebeuren dat een manager of boeker voor jou een showcase wil organiseren zodat jij je kan presenteren aan platenlabels. Ook kan het gebeuren dat zo’n manager of boeker gaat leuren met een demo in de hoop dat je uiteindelijk een lucratieve deal kan tekenen bij een gerenommeerd platenlabel. De manager ziet dan hoeveel je waard bent en of hij wel je manager wil worden.

In deze spannende beginfase wordt regelmatig “op elkaars blauwe ogen” zaken gedaan. Alles tegen de hoopvolle achtergrond van een mogelijk later succes. Maar wat nu als zo’n lucratieve deal daadwerkelijk in zicht komt, zit je dan ‘vast’ aan die manager?

Zelfs als je nog aan het onderhandelen bent over de voorwaarden, kan er al een moment komen dat je ‘vast zit’ aan de andere partij. De hoofdregel is dat er, als je over de belangrijkste onderdelen al overeenstemming hebt bereikt, al sprake kan zijn van een overeenkomst. Terwijl jij het idee hebt dat er nog heel veel dingen besproken moeten worden. Maar ook als je nog weinig hebt besproken, maar je gaat wel die showcase doen, dan kan je de indruk wekken dat je al uitvoering geeft aan die (nog niet benoemde) overeenkomst.

Zorg er daarom altijd voor dat je duidelijk uitspreekt wat je van elkaar verwacht. Als je wel de showcase wil doen, maar dat voor jou niet betekent dat je met die manager in zee wil, zeg dat dan ook duidelijk (schriftelijk). Spreek bijvoorbeeld af dat je een maand lang met elkaar gaat praten over een mogelijke samenwerking. Je zegt toe alleen met die manager te praten, maar als je er na een maand niet uitkomt, dan staat het je vrij om met een ander in zee te gaan. Ook kan je al afspreken dat je alleen samen de showcase doet en dat als er een platencontract uit komt, dat de manager dan een vergoeding voor zijn inspanningen krijgt.

Op die manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is en voorkom je conflicten achteraf.

Marie José Spit ([email protected]) Bjorn Schipper ([email protected])

Lees de blog hier!

more insights

View all