ellipse

Beats me! This is the end

Plusone avatar black

Beats me! This is the end

Met het einde van FRET in zicht zetten wij ons vandaag aan de allerlaatste Beats Me! en benutten wij het moment om nog eens terug te kijken op wat er in deze rubriek allemaal de revue heeft gepasseerd.

Nadat we in 2008 begonnen met een meervoudige bloemlezing over de verdeling van de muziekrechtentaart – de basis – hebben wij het verschil tussen overdracht van rechten en licentie aangestipt, is stilgestaan bij de morele rechten van muziekauteurs en artiesten, hebben wij de lezer gewezen op het bestaan en de betekenis van 360 graden contracten, is aandacht gevraagd voor de gevolgen en gevaren van faillissementen in muziekland, is het belang van het Europese artiestenmerk geduid, is een contractuele lans gebroken voor de artistieke vrijheid van artiesten, is een antwoord gegeven op de vraag van wie de bandnaam is, zijn de do’s en don’ts van het gebruik van artiestenkiekjes behandeld, is gewezen op de meerwaarde van syncs in muziek, hebben wij onderhandelingstips gegeven, is ingegaan op domeinnaamkaping, is speciale aandacht gevraagd voor het gebruik van artiestenlogo’s als headliners op flyers, is vanzelfsprekend uitleg gegeven over muziekplagiaat, is uitgelegd wat legaal illegaal downloaden inhoudt, is aandacht gevraagd voor de problematiek rondom de juridische positie van boekingsagenten, zijn de Adwords van Geer en Goor uitgelicht, is een toelichting gegeven op het contractuele onderzoeksrecht (audit) van artiesten, is het illegale van downloaden besproken, is een overzicht gegeven van de slag om The Pirate Bay, om te besluiten met de thuiskopieheffing voor MP3 spelers.

Een breed scala aan onderwerpen dus waarvoor wij specifieke aandacht hebben gevraagd. Met de bedoeling om bij jullie als lezers een awareness te creëren. Zeg maar voelsprieten of antennes waarmee jullie zelf mogelijke problemen of risico’s in een vroeg stadium kunnen herkennen en tackelen. Of desnoods laten tackelen. Belangrijke les van onze Beats Me! rubriek is dat bij twijfel op tijd advies wordt ingewonnen bij een (juridische) deskundige. Zomaar iets tekenen en achteraf klagen over de inhoud van de afspraken is in onze optiek de verkeerde volgorde. Goede raad (vooraf) is goud waard!

Om met de woorden van Jim Morrison te besluiten: “this is the end”.

Bjorn Schipper ([email protected]) en Maurits Meijboom ([email protected])

Lees de blog hier!

more insights

View all