
Beats me! This is the end
Met het einde van FRET in zicht zetten wij ons vandaag aan de allerlaatste Beats Me! en benutten wij het moment om nog eens terug te kijken op wat er in deze rubriek allemaal de revue heeft gepasseerd.
Nadat we in 2008 begonnen met een meervoudige bloemlezing over de verdeling van de muziekrechtentaart – de basis – hebben wij het verschil tussen overdracht van rechten en licentie aangestipt, is stilgestaan bij de morele rechten van muziekauteurs en artiesten, hebben wij de lezer gewezen op het bestaan en de betekenis van 360 graden contracten, is aandacht gevraagd voor de gevolgen en gevaren van faillissementen in muziekland, is het belang van het Europese artiestenmerk geduid, is een contractuele lans gebroken voor de artistieke vrijheid van artiesten, is een antwoord gegeven op de vraag van wie de bandnaam is, zijn de do’s en don’ts van het gebruik van artiestenkiekjes behandeld, is gewezen op de meerwaarde van syncs in muziek, hebben wij onderhandelingstips gegeven, is ingegaan op domeinnaamkaping, is speciale aandacht gevraagd voor het gebruik van artiestenlogo’s als headliners op flyers, is vanzelfsprekend uitleg gegeven over muziekplagiaat, is uitgelegd wat legaal illegaal downloaden inhoudt, is aandacht gevraagd voor de problematiek rondom de juridische positie van boekingsagenten, zijn de Adwords van Geer en Goor uitgelicht, is een toelichting gegeven op het contractuele onderzoeksrecht (audit) van artiesten, is het illegale van downloaden besproken, is een overzicht gegeven van de slag om The Pirate Bay, om te besluiten met de thuiskopieheffing voor MP3 spelers.
Een breed scala aan onderwerpen dus waarvoor wij specifieke aandacht hebben gevraagd. Met de bedoeling om bij jullie als lezers een awareness te creëren. Zeg maar voelsprieten of antennes waarmee jullie zelf mogelijke problemen of risico’s in een vroeg stadium kunnen herkennen en tackelen. Of desnoods laten tackelen. Belangrijke les van onze Beats Me! rubriek is dat bij twijfel op tijd advies wordt ingewonnen bij een (juridische) deskundige. Zomaar iets tekenen en achteraf klagen over de inhoud van de afspraken is in onze optiek de verkeerde volgorde. Goede raad (vooraf) is goud waard!
Om met de woorden van Jim Morrison te besluiten: “this is the end”.
Bjorn Schipper ([email protected]) en Maurits Meijboom ([email protected])
more insights
ADE: The people behind the scenes
Honored to be involved in ADE’s campaign this year. The portrait of Bjorn Schipper is a part of the ADE ’22 photoshoot by Krijn van Noordwijk. The series portrays the people that keep our scene alive and push our industry forward, and represent the entire range of electronic music.
19 October 2022
ReadInvesteringen zolderkamerproducers verdienen óók bescherming
In Muziekwereld 2017-4 schreef ik over de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg in de langslepende kwestie van *deejay*, producer en artiest Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. In het hoger beroep heeft het Gerechtshof eind 2019 een voor de Nederlandse muziekindustrie belangrijke uitspraak gedaan. In deze bijdrage voor *Muziekwereld* ga ik vooral in op de overwegingen van het Hof over het naburige recht van fonogrammenproducenten in relatie tot zogeheten ‘zolderkamerproducers’: artiesten/producers die hun tracks vooral ‘thuis’ in een eigen studio en/of met eigen instrumenten, apparatuur en/of software maken. Uit de uitspraak van het Hof blijkt verder dat het op 1 juli 2015 ingevoerde auteurscontractenrecht onder bepaalde omstandigheden reflexwerking kan hebben en tevens van toepassing kan zijn op overeenkomsten die strikt genomen géén exploitatieovereenkomst zijn.
09 June 2022
ReadNabuurrechtelijke erkenning voor zolderkamer producers
Op 17 december 2021 deed de Hoge Raad uitspraak in de langslepende zaak van DJ, artiest en muziekproducer Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. De uitvoerig gemotiveerde beslissingen van de rechtbank uit 2017 en het hof uit 2019 houden de Nederlandse muzieksector nog steeds bezig. Daar komt nu het arrest van de Hoge Raad bij. Ons hoogste rechtscollege overweegt dat het hof – in navolging van de rechtbank – op terechte gronden geoordeeld heeft dat Martin Garrix nabuurrechtelijk als fonogrammenproducent van zijn muziekopnamen moet worden beschouwd. Niettemin vernietigt de Hoge Raad de uitspraak van het hof vanwege onjuiste toepassing van het auteurscontractenrecht bij de beoordeling van de royaltybepalingen en eenzijdige verlengingsbedingen in de management- en productieovereenkomsten tussen partijen en het niet in behandeling nemen van Garrix’ (subsidiaire) vordering gebaseerd op de algemene redelijkheid en billijkheid.
01 January 2022
ReadDe zoete wraak van La Swift
In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij de inhoud van titelexclusiviteit in de vorm van heropnameclausules in artiesten- en platencontracten. De aan- leiding is een rel van heb ik jou daar tussen wereldster Taylor Swift (‘La Swift’) en haar voormalige manager en platenbaas. Deze rel kreeg in het afgelopen jaar veel aandacht in de media1 en laat stiekem zien dat (ook) de inhoud van een artiesten- of platencontract de carrière van een artiest kan maken of breken.
01 October 2021
Read