
Het nieuwe abnormaal
Op het moment van het schrijven van deze bijdrage zijn in beginsel tot 1 september 2020 meld- en vergunningplichtige evenementen verboden en discotheken, clubs en vergelijkbare gelegenheden nog steeds gesloten. Alles tegen de achtergrond van wat het kabinet als het zogenaamde nieuwe normaal heeft gepresenteerd: de anderhalvemetersamenleving waarbij mensen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
In deze bijdrage voor Muziekwereld kijk ik samen met verzekeringsagent en adviseur Maarten van Denderen van Klap No Risk terug op de ontwikkelingen in de afgelopen maanden. Daarnaast worden alvast contouren geschetst van een mogelijke oplossing op lange termijn in het belang van de gehele entertainmentindustrie.
Van virus in China tot wereldwijde coronapandemie
In onze wederzijdse entertainmentpraktijken ondervonden een aantal klanten eind 2019 en begin van dit jaar de eerste negatieve gevolgen van de verspreiding van een nieuw virus, toen nog vooral in en om de Chinese miljoenenstad Wuhan. In januari van dit jaar werd vastgesteld dat het om het zogeheten Covid-19-virus gaat, ook wel coronavirus genoemd. Enkele evenementen en optredens van artiesten die in China gepland stonden moesten hierdoor worden geannuleerd. Boekingsovereenkomsten in verband met deze buitenlandse optredens van de artiesten en de contractuele afspraken met toeleveranciers van de betrokken buitenlandse evenementen moesten onder de loep worden genomen.
Een paar weken later drongen dezelfde vraagstukken de Nederlandse rechtssfeer binnen doordat het coronavirus zich ook hier razendsnel verspreidde en onze overheid zowel in preventief als reactief opzicht gefaseerde noodmaatregelen afkondigde. Nederlandse promotors, venues, podia, clubs en theaters verkeerden aan de vooravond van het festivalseizoen van de ene op de andere dag in grote onzekerheid over het al dan niet doorgang kunnen vinden van hun evenementen, concerten en programma’s. Ondertussen moesten er razendsnel allerlei scenario’s uitgedacht worden om adequaat te kunnen reageren op de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de daarmee samenhangende overheidsmaatregelen. Niet in de laatste plaats op financieel vlak omdat er plotselinge stagnatie in ticketinkomsten optrad vanwege de ontstane onzekerheid over het al dan niet door kunnen laten gaan van evenementen en concerten. Daarnaast bestond er een reëel risico op restitutie van de reeds betaalde ticketgelden indien bezoekers daar massaal om zouden gaan vragen.
Dit zou weer kunnen leiden tot een financiële leegloop van organisaties waardoor zij op hun beurt niet (meer) zouden kunnen voldoen aan hun verplichtingen in de richting van de artiesten en toeleveranciers. Het gehele ecosysteem rondom evenementen en concerten van nauw met elkaar verweven toeleveranciers is hiermee nog verder onder druk komen te staan.
more insights
ADE: The People Behind The Scenes
Honored to be involved in ADE’s campaign this year. The portrait of Bjorn Schipper is a part of the ADE ’22 photoshoot by Krijn van Noordwijk. The series portrays the people that keep our scene alive and push our industry forward, and represent the entire range of electronic music.
19 October 2022
ReadInvesteringen zolderkamerproducers verdienen óók bescherming
In Muziekwereld 2017-4 schreef ik over de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg in de langslepende kwestie van *deejay*, producer en artiest Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. In het hoger beroep heeft het Gerechtshof eind 2019 een voor de Nederlandse muziekindustrie belangrijke uitspraak gedaan. In deze bijdrage voor *Muziekwereld* ga ik vooral in op de overwegingen van het Hof over het naburige recht van fonogrammenproducenten in relatie tot zogeheten ‘zolderkamerproducers’: artiesten/producers die hun tracks vooral ‘thuis’ in een eigen studio en/of met eigen instrumenten, apparatuur en/of software maken. Uit de uitspraak van het Hof blijkt verder dat het op 1 juli 2015 ingevoerde auteurscontractenrecht onder bepaalde omstandigheden reflexwerking kan hebben en tevens van toepassing kan zijn op overeenkomsten die strikt genomen géén exploitatieovereenkomst zijn.
09 June 2022
ReadNabuurrechtelijke erkenning voor zolderkamer producers
Op 17 december 2021 deed de Hoge Raad uitspraak in de langslepende zaak van DJ, artiest en muziekproducer Martin Garrix tegen zijn voormalige managementkantoor MAS Management (hierna ‘MAS’) en platenmaatschappij Spinnin’ Records. De uitvoerig gemotiveerde beslissingen van de rechtbank uit 2017 en het hof uit 2019 houden de Nederlandse muzieksector nog steeds bezig. Daar komt nu het arrest van de Hoge Raad bij. Ons hoogste rechtscollege overweegt dat het hof – in navolging van de rechtbank – op terechte gronden geoordeeld heeft dat Martin Garrix nabuurrechtelijk als fonogrammenproducent van zijn muziekopnamen moet worden beschouwd. Niettemin vernietigt de Hoge Raad de uitspraak van het hof vanwege onjuiste toepassing van het auteurscontractenrecht bij de beoordeling van de royaltybepalingen en eenzijdige verlengingsbedingen in de management- en productieovereenkomsten tussen partijen en het niet in behandeling nemen van Garrix’ (subsidiaire) vordering gebaseerd op de algemene redelijkheid en billijkheid.
01 January 2022
ReadDe zoete wraak van La Swift
In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij de inhoud van titelexclusiviteit in de vorm van heropnameclausules in artiesten- en platencontracten. De aan- leiding is een rel van heb ik jou daar tussen wereldster Taylor Swift (‘La Swift’) en haar voormalige manager en platenbaas. Deze rel kreeg in het afgelopen jaar veel aandacht in de media1 en laat stiekem zien dat (ook) de inhoud van een artiesten- of platencontract de carrière van een artiest kan maken of breken.
01 October 2021
Read