ellipse

Martijn Diepenhorst te gast bij Hart van Nederland als de evenementen advocaat voor Lente Kabinet

Lentekabinet foto website plus one

Festivals worstelen vlak voor feestseizoen met verstikkende stikstofregels

De aftrap van het festivalseizoen staat vDe organisatie van het Meerdaagse festival Lente Kabinet, bij het Natura2000-gebied Het Twiske, kan er inmiddels over meepraten. Zo vertelt organisator Douk Vos: "Bij verduurzamen kun je bijvoorbeeld denken aan Co2-compensatie 'afkopen' en draaiuren van onze dieselaggregaat terugbrengen."

Door dat laatste kan het dieselverbruik worden gehalveerd. "En dat is afgelopen jaar ook gelukt", zegt hij met gepaste trots tegen Hart van Nederland. "We hebben gekeken naar een hybride opstelling van zowel batterij als accu en daarmee kan je de accu heel efficiënt laten draaien en kan je de piekbelastingen met een batterij opvangen", legt Douk uit "Het is een trucje, maar daarmee hebben we ons dieselverbruik kunnen halveren!"

Evenementenadvocaat Martijn Diepenhorst helpt festivals zoals Lente Kabinet bij het krijgen van een natuurvergunning, die nodig is als de maximale toegestane stikstofuitstoot van een natuurgebied wordt overschreden. Volgens Diepenhorst hoeven niet alle festivals drastische maatregelen te nemen. "Het zijn maar een handjevol festivals die echt grote maatregelen moeten nemen tegen de stikstofuitstoot. Denk daarbij aan het uitkopen van boeren."oor de deur. Nu de zon schijnt krijgen veel mensen meteen zin in een goed feestje. En er wordt natuurlijk genoeg georganiseerd. Toch ontkomen ook de festivals niet aan stikstofregels. Sinds kort betekent dat ook: rekening houden met de stikstofregels.

Tips voor duurzaam feestvieren

Ook bij de op- en afbouw van de podia wordt steeds vaker gekozen voor elektrisch bouwmaterieel. En bezoekers kunnen een steentje bijdragen. "Organisaties kunnen bezoekers ontmoedigen om met de auto te komen door te zorgen voor een goede verbinding met het openbaar vervoer", aldus de evenementenadvocaat.

Lentekabinet foto website plus one

more insights

View all