
Last Night A Lawyer Saved My Life - Deal! Afspraak is afspraak.
20 June 2015
contact us - contact us -
Last Night A Lawyer Saved My Life - Deal! Afspraak is afspraak.
Dagelijks sluiten mensen vele overeenkomsten zonder het haast zelf te beseffen. Je checkt in op het station, haalt een koffie onderweg en eindigt de dag met een biertje in de hand in een club. De taxi brengt je ’s nachts weer thuis.
In de muziek is het niet anders. Artiesten richten samen een band op, een DJ besluit met een manager/boeker in zee te gaan. De promotor boekt een aantal artiesten voor zijn line-up. Een boekingskantoor en een DJ met een invloedrijk netwerk besluiten samen events te gaan organiseren. Twee artiesten duiken samen de studio in om tracks te gaan maken. Een label ‘tekent’ een artiest. Een event bindt een cool merk aan zich en huurt een bedrijf in dat de beveiliging op zich gaat nemen. Mensen kopen kaartjes voor festivals en genieten van muziek van hun favoriete artiesten, via streaming of bijvoorbeeld op vinyl.
Juridisch gaat het om het sluiten van overeenkomsten. Het aanbod van de een wordt door de ander aanvaard en zo ontstaat wilsovereenstemming over dat aanbod. Een schriftelijk uitgewerkte overeenkomst wordt contract genoemd. Is een overeenkomst dan altijd schriftelijk? Nee! Een overeenkomst of afspraak kan ook mondeling overeengekomen worden en is net zo rechtsgeldig als een op papier uitgewerkte overeenkomst. Het risico zit hem alleen in het bewijs: hoe toon je aan welke afspraken gemaakt zijn als de ander dit betwist? Welles-nietes zal je niet veel verder brengen. Het met behulp van verschillende getuigen proberen te construeren wat de oorspronkelijke afspraak inhield, kan lastig zijn.
Het is daarom aan te raden gemaakte afspraken – en dan met name rondom het produceren en exploiteren van muziek, optredens, merchandise, sponsoring, gebruik van naam, logo, portret etc. – schriftelijk vast te leggen. Dat kan voor een groot gedeelte al via e-mail. Bevestig gewoon even wat jullie afgesproken hebben. Dat heeft niets met wantrouwen te maken maar juist met vertrouwen: eenmaal goed vastgelegd hoef je eigenlijk niet meer te checken wat nu precies is afgesproken, zolang het goed gaat. Ontstaat er discussie, pak je de uitwerking van de afspraken erbij en iedereen kan weer verder.
Desnoods gebruik je een eenvoudige deal memo waarin op hoofdlijnen de belangrijkste afspraken beschreven zijn. Denk aan productie, territorium, media, rechtenverlening, vergoeding, duur etc. Zo’n deal memo kan eventueel later nog in een meer gedetailleerde overeenkomst worden uitgewerkt.
more insights
Hoe zit het met de rechten op merknamen van artiesten?
Bjorn Schipper was deze week gastblogger bij Bax Music en schreef over hoe het zit met de rechten op merknamen van artiesten. Lees het gehele artikel hier!
03 August 2023
ReadNaar een inclusiever en veiliger muzieklandschap en nachtleven
Het thema veiligheid komt in allerlei vormen terug in de muzieksector. In deze bijdrage voor Muziekwereld sta ik stil bij veiligheid rondom evenementen in het algemeen, sociale veiligheid onder bezoekers en geestelijke en lichamelijke gezondheid van artiesten.
05 April 2023
ReadHoe zit het precies met dubbelgangers?
Een recente interessante uitspraak van onze Hoge Raad over *lookalikes* is de aanleiding om in deze editie van *Muziekwereld* aandacht te besteden aan de portret- en imagerechten van artiesten in relatie tot deze dubbelgangers. Kun je als (bekende) artiest actie ondernemen tegen zo’n lookalike in bijvoorbeeld reclame? Alvorens in te gaan op lookalikes geef ik eerst een snelle introductie in het portretrecht.
05 April 2023
Read