ellipse

Last Night A Lawyer Saved My Life - Het geheim van publishing

Screenshot 2023 06 20 at 15 56 06

Last Night A Lawyer Saved My Life - Het geheim van publishing

Om de een of andere reden hangt er rond publishing van muziek nog steeds een zweem van onwetendheid. Vele makers van muziek hebben wel eens van publishing gehoord, soms zelfs een publishing contract of set van publishing contracten onder ogen gekregen, maar vraag is wat doen publishers eigenlijk en is het nodig om een publisher te hebben?

Raymond van Vliet, directeur en (mede)eigenaar van Cloud 9 Music, een van Neerlands belangrijkste publishers op het gebied van dance, schreef onlangs in het magazine EB Entertainment Business een helder en lezenswaardig artikel over wat publishers - ook wel muziekuitgevers - precies doen en wat zij allemaal voor makers van muziek kunnen betekenen. Check het artikel van Raymond van Vliet voor meer gedetailleerde achtergrondinformatie over het nut en de rol van publishers.

Ik maak jullie alvast warm voor een mogelijke kennismaking met een uitgever. Muziekuitgevers stonden aan de wieg van de muziekindustrie zoals wij deze vandaag de dag kennen. Met name doordat zij via de verkoop van bladmuziek aan muziekpromotie deden en zo een eigen afzetmarkt voor muziek creëerden. De publisher van nu is een moderne 'muziekbemiddelaar' die op allerlei manieren en via allerlei verschillende online en offline kanalen muziekwerken probeert te verkopen. Het professionele netwerk van een publisher kan de verdere carrière van muziekmakers een boost geven door op het juiste moment de juiste link te leggen. Ineens is daar die ene vette topline die je nog nodig bleek te hebben voor het afmaken van je instrumentale track, en een potentiële wereldhit is geboren. Publishers kunnen een belangrijke schakel zijn tussen jouw muziek en de A&R's van platenlabels. Het organiseren door publishers van speciale 'schrijfsessies' of writingcamps tussen componisten, tekstschrijvers en producers kan een 1+1=3 uitwerking hebben op de wederzijdse muzikale creativiteit en tot mooie resultaten leiden.


more insights

View all