ellipse

Last Night A Lawyer Saved My Life - Kijk om je heen!

Screenshot 2023 06 20 at 15 56 06

Last Night A Lawyer Saved My Life - Kijk om je heen!

We weten nu hoe het zit met auteursrechten en naburige rechten in relatie tot muziek. En we zijn onszelf bewust van het feit dat we vanaf het prille begin van onze carrière een wandelend 'artiestenmerk' zijn. Wie was er vroeger niet cool op het schoolplein? Het is voor ons ook geen geheim meer wat publishers doen en wat de hete hangijzers zijn in onderhandelingen over een publishing deal.

Weten we dan alles, zijn we dan klaar? Nee, was het maar zo simpel. Het stap voor stap opbouwen van een artiestencarrière is als een trektocht door de jungle. Er kan echt van alles op je pad komen. Dit keer sta ik stil bij degene die je gids kan zijn in de jungle die muziekwereld heet.

Terug naar het prille begin van een artiestencarrière. Thuis op zolder je eerste muziek maken op via Marktplaats aangeschafte apparatuur. Was een tip van een van je beste vrienden 'die in de techniek zit'. Een persoonlijk profiel aanmaken op SoundCloud en Mixcloud en je eerste demo's en mixtapes online zetten. Deed je schoolmaatje ook en hij had al best wel veel likes gescoord. Moest jou ook lukken. En natuurlijk ook maar meteen die andere social media geregistreerd om zo mijn muziek te kunnen delen, wie weet krijg ik zo ook een kring met trouwe volgers. Ik keek toevallig een keer mee met mijn vriendinnetje die een aantal bekende DJ's volgt. Tof om te zien hoe zij dat doen. Een andere vriend die 'iets met computers doet' heeft by the way mijn website gemaakt. Toch ook nog steeds een handig middel om mijzelf als artiest te profileren, in combinatie met mijn social media.

Eenmaal gevraagd voor je eerste gig, hoe ga je erheen? Met de trein en dan de laatste trein terug missen? Met de auto terwijl je nog autorijlessen aan het nemen bent? Gelukkig heb ik een vriend die al wel zijn rijbewijs heeft en het ook wel gezellig vindt om mee te gaan. Betaalt de promotor alles vooraf of krijg ik het pas achteraf? In contanten? Weet de promotor dat ik vanavond een keer ouderwets met vinyl ga draaien en dat ik twee speciale draaitafels nodig heb? Fijn dat mijn zus mij alvast kon helpen met het doormailen van mijn specs naar de promotor, is dat geregeld. En ik krijg net een bericht van haar dat mijn gage ook al in zijn geheel is betaald. Wel goed om te horen voordat we zo in de auto stappen. Niet heel relaxed om 's nachts met contant geld rond te lopen.

more insights

View all